SEĆANJE NA DUŠKA, MIRKA I DEJANA, KOLEGE POGINULE U NATO BOMBARDOVANJU ENERGANE

SEĆANJE NA DUŠKA, MIRKA I DEJANA, KOLEGE POGINULE U NATO BOMBARDOVANJU ENERGANE

Pre tačno dvadeset godina snage NATO-a sprovele su vojnu akciju pod nazivom „Milosrdni anđeo“, i tokom 78 dana bombardovale Saveznu Republiku Jugoslaviju. U okviru ove unilateralne „humanitarne intervencije“, koja predstavlja presedan u savremenoj međunarodnoj politici, NATO snage su bombardovale kako vojne ciljeve, tako i objekte namenjene civilima – bolnice, fabrike, mostove, pruge, skladišta energenata, medijske kuće, koji uživaju najviši stepen zaštite u međunarodnom pravu. Jedan od ciljeva bila je i Rafinerija nafte Pančevo, koja je morala održavati proces rada i u ratnim uslovima, jer je preživljavanje države i stanovništva zavisilo od naših energenata.

Ove godine, 04. aprila, obeležava se dvadeset godina od najtužnijeg događaja u istoriji Rafinerije nafte Pančevo.  Na ovaj dan 1999. godine, u ranim jutarnjim satima NATO projektili su pogodili našu Energanu, a na svojim radnim mestima, dok su savesno obavljali radne obaveze, život su izgubili  tada 28-godišnji Dejan Bojković, 29-godišnji Mirko Dmitrović i 50-godišnji Duško Bogosavljev, i još trojica kolega su od posledica ovog napada zadobili trajni invaliditet. Ovaj napad je bio drugi od ukupno sedam bombardovanja naše fabrike tokom trajanja vojne intervencije NATO-a, čime se pobijaju kasnije data objašnjanja o „kolateralnoj šteti i kolateralnim žrtvama“. Dejan, Mirko i Duško nisu „kolateralna šteta“, oni nisu postali slučajno deo našeg kolektiva, već su svojim profesionalnim, moralnim i ljudskim vrednostima zauvek zavredeli mesto u našim sećanjima.

Kao i svake godine na ovaj dan, Sindikat Rafinerije nafte Pančevo zajedno sa radnicima i menadžmentom oživljava sećanja na stradale kolege i njih, kao i ovu strašnu tragediju, čuva od zaborava. Dejana, Mirka i Duška i njihove porodice Rafinerija nafte Pančevo i naš sindikat nikada nisu i neće zaboraviti.

U ime sećanja na stradale kolege pozivamo naše članove da se u četvrtak, 4. aprila 2019. godine, u 10.00 časova, okupimo kod Spomenika poginulim radnicima na glavnom ulazu RNP i odamo počast polaganjem venaca.