Međunarodni praznik rada – 1. Maj

Međunarodni praznik rada – 1. Maj

Borba za „tri osmice“, za pravo na rad i dostojanstvene uslove rada, za društvenu solidarnost…nije izgubila na aktuelnosti ni danas. Radnički pokret, odnosno sindikalne organizacije, čine sami radnici – članovi sindikata. Bez sindikalno organizovanih radnika, spremnih da zajedno podignu glas za svoja prava, radnički pokret ne bi nikada ostvario uspehe postignute do danas – od osmočasovnog radnog vremena, do prava na zdravstveno i penzijsko osiguranje, i slično.

Takođe, ni danas se ne mogu očekivati značajni uspesi u brobi za unapređenje prava radnika, bez sindiklanog organizovanja i bez spremnosti da se zajednički podigne glas za naša prava. Samo jedinstveno i zajedno, ujedinjeni u borbi za dostojanstveni rad i život, imamo snagu da menjamo svet.

NEKA SE I VAŠ GLAS ČUJE!

Kao član/ica Sindikata Rafinerije nafte Pančevo, pridružite se zajedničkoj borbi za prava radnika – aktivirajte se i menjajte stvari.

www.sindikatrnp.org.rswww.sindikatrnp.org.rs


1. maja 1886. godine radnici širom Sjedinjenih Američkih Država stupili su u generalni štrajk, sa zahtevom da se radno vreme ograniči na 8 sati dnevno. Prosečno radno vreme u SAD-u u to vreme bilo je preko 60 sati nedeljno, tokom 6 radnih dana. U mnogim fabrikama radnici su radili i više od 12 sati dnevno. Tokom mirnog protesta u Čikagu 4. maja je eksplodirala bomba, za koju nikada nije utvrđeno ko ju je bacio. Policija je odgovorila pucajući na protestante, pri čemu su četiri radnika izgubila život. Sedmorica organizatora protesta osuđena su na smrtne kazne zbog „zavere“, iako nije bilo dokazano da su oni bacili bombu.

Od 1889. godine međunarodni radnički pokret obeležava 1. maj kao Međunarodni praznik rada, i kao simbol stalne borbe za poboljšanje radnih uslova.


Borba za „tri osmice“, odnosno 8 sati rada, 8 sati slobodnog vremena i 8 sati odmora, i danas je aktuelna. Neretko se od radnika traži da više rade, za manju plati i da privatni život prilagođavamo potrebama poslodavca.

Međutim, istina je da ekonomski rast može imati smisla samo ako istovremeno vodi povećanju realnih plata, rastu životnog standarda i unapređenju kvaliteta života radnika. Do profita se može stići i na druge načine koji ne uključuju povećanje radnog vremena, smanjenje cene rada ili nebezbedan rad, o čemu svedoče primeri iz razvijenih zemalja.

Sindikat Rafinerije nafte Pančevo svim svojim saborcima želi srećan Međunarodni praznik rada!