AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI, 3. OKTOBAR 2019. GODINE, AMBULANTA RNP

AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI, 3. OKTOBAR 2019. GODINE, AMBULANTA RNP

Sindikat Rafinerije nafte Pančevo u saradnji sa Crvenim krstom Pančevo organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u četvrtak, 3. oktobra 2019. godine, u periodu od 8.30h do 11.00h, u ambulanti RNP.

Ovo je treća po redu akcija dobrovoljnog davanja krvi u 2019. godini, kojom se nastavlja tradicionalna saradnja Sindikata i pančevačkog Crvenog krsta, sa ciljem promovisanja važnosti davalaštva krvi i međuljudske solidarnosti. U martovskoj akciji je učestvovalo 50 naših kolega i bilo je ukupno 49 davalaca krvi, čime smo postigli najveći odziv u poslednjoj deceniji.

Primenom novog zakona u oblasti transfuzije krvi od ove godine ukinuta je mogućnost pojedinačnog i porodičnog davanja krvi, i organizovane akcije su jedini mogući način da se prikupe potrebne jedinice krvi, zbog čega je masovnost svake akcije od izuzetne važnosti. Iz tog razloga, pozivamo sve kolege da uzmu učešće u akciji davanja krvi i time pomognu životno ugroženim sugrađanima, koji samo sa humanim ljudima i dobrovoljnim davaocima krvi dobijaju priliku da žive. Takođe, kolege koje su učestvovale u prethodnim akcijama mogu i sada da daju krv, budući da zdravstvene preporuke predviđaju da razmak između dva davanja bude 3 meseca.

Svi zaposleni na koje se primenjuju odredbe Kolektivnog ugovora imaju pravo po osnovu svakog dobrovoljnog davanja krvi na dva dana plaćenog odsustva, koja se koriste u kontinuitetu, računajući i dan kada se daje krv.