ODRŽAN IZBORNI KONGRES SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

ODRŽAN IZBORNI KONGRES SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

Šesnaesti Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije održan je juče u Kombank dvorani. Kongresu je prisustvovalo 296 delegata, koji su velikom većinom glasova za predsednika SSSS izabrali Ljubisava Orbovića. Istovremeno je verifikovan izbor novih članova Veća SSSS, izabrani članovi Nadzornog i Statutarnog odora Saveza, usvojen Program SSSS, sedam rezolucija i dve deklaracije.

Pored predsednika SSSS, prisutnim delegatima su se na svečanom delu kongresa, između ostalih počasnih gostiju, obratili ministri Ivica Dačić i Zoran Đorđević. Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova, istakao je da je „privatizacija u Srbiji sprovedena na pljačkaški način, da su firme opljačkane, radnici ostali bez posla a država bez prihoda“, kao i da su „radnička prava vraćena na period prvobitne akumulacije kapitala“. Takođe se osvrnuo i na pandemiju korona virusa, zbog koje su “sve priče o neoliberalnomm kapitalizmu pale za tri minuta, jer bez javnog zdravstva ne bismo uspeli da pobedimo koronu”. Naglasio je da u Srbiji socijalni partneri imaju dobre odnose i redovan dijalog i poželeo svima da istraju u borbi za interese radnika.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, čestitao je Savezu samostalnih sindikata Srbije 117 godina postojanja i izneo očekivanja da će dobri odnosi i uspešan socijalni dijalog između socijalnih partnera u Srbiji i ubuduće ostati takvi. Istakao je da je država uspešno odgovorila na pandemiju, jer su postojeća radna mesta sačuvana i stvorena je mogućnost za otvaranje novih. “I mi danas možemo da obećamo da će do 2025. godine prosečna plata biti 900 evra, a penzije 440 evra”, istakao je Đorđević. Ministar je najavio i izmenu radnog zakonodavstva u narednom periodu, u čemu će biti uključeni svi socijalni partneri. Posebno je naglasio potrebu unapređenja kolektivnog pregovaranja, kao i dalju borbu protiv rada na crno.

Nakon glasanja i konstatovanja izbora predsednika SSSS, koji će na toj funkciji biti u narednom petogodišnjem mandatu, delegatima se obratio i zahvalio na ukazanom poverenju Ljubisav Orbović. Takođe, dodao je da „pored borbe za zdravlje i živote naših članova i svih građana Srbije, kao i na oporavku naše privrede, očekuje nas i da poradimo na našoj organizaciji, kako bi se poštovala pravila igre i kako bi se Statut Saveza poštovao u potpunosti”. Najavio je rad na izmeni Statuta SSSS, kao i potrebu da se svi prilagođavaju promenama.

Program Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji je usvojen na 16. Kongresu, predviđa da će SSSS zahtevati kvalitetna radna mesta uz sigurnost koju garantuje ugovor o radu na neodređeno vreme, dostojanstvene zarade i penzije i njihovu redovnu isplatu, povećanje minimalne zarade do nivoa od 65 procenata prosečne zarade, poštovanje prava zaposlenih, uklјučujući pravo na odmor, slobodno vreme i bezbedan rad u zdravom radnom ambijentu. Istovremeno, oštro će se suprotstavlјati umanjivanju zarada, kao osnovi za štednju i popunjavanje budžetskog deficita i neredovnim isplatama zarada, neopravdanim i dugotrajnim isplatama minimalnih zarada, neopravdanoj fleksibilizaciji radnih mesta koja znači nesigurnost, strah, neizvesnu budućnost, svim oblicima rada “na crno”, privatizaciji prirodnih i strateških resursa, klјučnih javnih usluga, kao I smanjenju doprinosa na zarade koje vode ka neodrživosti fondova, umanjenju penzija i kvaliteta zdravstvenih usluga.