GODIŠNJICA STRADANJA RADNIKA RAFINERIJE PANČEVO U NATO BOMBARDOVANJU SRBIJE

GODIŠNJICA STRADANJA RADNIKA RAFINERIJE PANČEVO U NATO BOMBARDOVANJU SRBIJE

Na današnji dan, pre 22 godine, u NATO bombardovanju Rafinerije Pančevo, poginulo je troje radnika, koji su u momentu napada bili na svojim radnim mestima u Energani. Danas je, u znak sećanja na nastradale kolege i prijatelje, održan pomen u krugu fabrike, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Venci su položeni u prisustvu dvojice kolega koji su bili povređeni u bombardovanju fabrike, predstavnika rukovodstva, Sindikata RNP, članova porodice i radnika iz današnje smene Energane.

U najtežem trenutku u istoriji Rafinerije, 4. aprila 1999. godine, u 4 časa i 29 minuta, fabrika je po drugi put pogođena razornim NATO projektilima. Za trojicu naših kolega, Mirka Dmitrovića (29), Dušana Bogosavljeva (50) i Dejana Bojkovića (28), ovaj napad je bio koban. Trojica kolega su zadobila trajni invaliditet.

Tokom NATO bombardovanja Rafinerija je gađana sedam puta, radnici su radili pod bombama, pod stalnim režimom vazdušne opasnosti, obavljali svoj posao i spasavali objekte. Sva materijalna šteta je sanirana, ali gubitak ljudskih života je ostao trajni pečat tuge na našoj Rafineriji.