25 godina od NATO bombardovanja Rafinerije nafte Pančevo

25 godina od NATO bombardovanja Rafinerije nafte Pančevo

Ove godine se navršava 25 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a 4. aprila četvrt veka od bombardovanja Rafinerije nafte Pančevo.

Pomen poginulim radnicima pogona Energana – Mirku Dmitroviću, Dušku Bogosavljevu i Dejanu Bojkoviću, biće održan 4. aprila 2024. godine, sa početkom u 9.30 časova, uz polaganje venaca na spomen-ploči kod glavnog ulaza RNP. Vence će položiti porodice nastradalih radnika, Direktor Bloka Prerada, predstavnici Sindikata RNP, pripadnici Vojske Srbije i članovi gradske uprave.

NATO bombardovanje SRJ započeto je 24. marta 1999. godine, nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o stranim trupama na svojoj teritoriji i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje na Kosovu i Metohiji. Naredbu za početak vazdušnih napada izdao je Havijer Solana, tada generalni sekretar NATO, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan. Agresija je obustavljena 9. juna 1999. godine, potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuman kod Kumanova.

Prema podacima kojima raspolažu nadležna ministarstva, tokom NATO agresije ubijen je 1.031 pripadnik Vojske i policije, oko 2.500 civila i među njima 89 dece, ranjeno je oko 6.000 civila među kojima je bilo 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, dok se 25 osoba vodi kao nestalo.

Tokom trajanja agresije, NATO snage su izvršile 2.300 udara i bacile 22.000 tona projektila među njima i 37.000 zabranjenih kasetnih bombi, kao i onih punjenih obogaćenim uranijumom.

Veliki gubici naneti su kompletnoj infrastrukturi, privrednim objektima, školama, zdravstvenim ustanovama, spomenicima kulture, crkvama i manastirima.

Trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje je uništena, bombardovane su rafinerije među kojima je i Rafinerija u Pančevu koja je čak sedam puta bila pod naletom bombi. Za onesposbljavanje elektroenergetskog sistema NATO snage su koristile grafitne bombe.

Danas, 25 godina nakon bombardovanja, Rafinerija se izborila sa svim nedaćama iz tog vremena, osim sa bolom zbog ugašenih života nevino stradalih kolega. To sećanje ne može da izbledi, niti se ovakav zločin može oprostiti i zaboraviti.